onsdag 20 juni 2012

Planerat åldrande - Ett hot mot människa och miljö. Del 5, Miljötänk


Del 1
Del 2
Del 3
Del 4


Att tänka miljövänligt kan vara svårt, man bör vara lite insatt för att veta vad det är som gäller. Det lättaste stället att göra ett klimatsmart val är i livsmedelsbutiken. Men även där kan man fundera ibland på vad alla märkningar betyder. Gör en stämpel på paketet att just det paketet är det mest miljövänliga? Märkningarna är många och betyder olika saker. Här har du en lista på en rad märkningar som är vanligt förekommande i butiken och vad stämpeln betyder: 
Nyckelhålsmärket: Livsmedelsverkets märke
för att hjälpa konsumenten till ett
hälsosamt alternativ.
Bra miljöval: Svenska Naturskyddsföreningens
ställer miljökraven för detta märke
Rainforest Alliance: En ideell organisation
 som jobbar med att skydda Människor, 
vilda djur, och växtligheten i
drabbade områden.
Demeter: Är en ideell konsumentgrupp
som håller koll på  djurhållning , slakterier &
grossisterm.m. Kräver KRAV anslutning
KRAV: Kontrollförening för att hålla koll
på att Ekologsika odlingar följer 
de utsatta punkterna.
Ekologiskt jordbruk: Eu-stämpel som
garanteraratt 95% av varans innehåll är 
Ekologiska.

Svanen: En Nordisk märkning som visar
att produkterna når upp till vissa 
miljökriterier.
Eu-Blomman: De Europeiska svaret
på Nordiska "Svanen".
Fairtrade: Detta märke visar att
Bönder och odlare får rätt ersättning 
för sitt jobb.
Svenskt Sigill: LRF:s märke som visar
att varan är gjord i Sverige med bra
miljöer och god djurhållning.


Men hur är det då med andra produkter än livsmedel? 
Michael Braungart är en kemist och hans mål är att jobba som naturen. Naturen producerar och producerar i överflöd, men skillnaden mellan naturen och människans produktion är att naturen producerar helt biologiskt. Så det som blir till överflöd hamnar inte på en gigantisk soptipp i Accra, det hamnar inte på stora återvinningscentraler. Det naturen producerar tar naturen sen hand om och inget går till spillo.

Med detta tänk så åkte Michael till en textilfabrik i Schweiz och ville ändra på deras produktion av textilier.
Innan Michael kom till fabriken så innehöll deras tyger över 100-tals olika färgämnen och kemikalier som var direkt farliga mot naturen. När Michael hade kollat över tillverkningen och gjort olika tester så fick han ner antalet tillsattser till 36 st varav samtliga var helt biologiska. Det gjorde att tyget kunde mer eller mindre ätas om man så ville, jämfört med tidigare då det skulle sorteras som specialafall.
Detta är ett exempel på hur man kan jobba med naturen istället för emot den.

Men vad det gäller teknik så handlar dagens teknik mycket om molntjänster. Det är ett smidigt sätt för oss konsumenter att få våra låtar, bilder, dokument och böcker m.m att syncas mellan våra mobiler, datorer och surfplattor. Men hur är det med baksidan på denna smidiga tjänst?
Greenpeace har en kampanj mot de tre största leverantörerna av molntjänster: Apple, Microsoft och Amazon. Där kan man lätt skicka ett förskrivet brev till de tre verkställande direktörerna för dessa tre stora företagen. Med detta vill Greenpeace påverka hur deras datorcenter får sin energi, i dagsläget får de energi via kolproduktion och inte en förnybar energi.
Apple håller redan på att bygga både solceller och naturgas i närheten av deras globala datacenter i North Carolina. I dag är de en av Duke Energies största kunder, därifrån är större delen av energin gjord på kolenergi och är direkt påfrestande för miljön. Apple planerar att vara klara med sin satsning på förnybar energi i slutet av 2012/ början av 2013.
Microsoft jobbar också hårt med energifrågan för deras datacenter. De har på tre år fått ner energiåtgången med 50%. De jobbar också på att utnyttja värmen från datacentrets servers för att skicka ut värme till hushåll. Då värms hem upp samtidigt som energiförbrukningen för kylning av servers minskar.
I dagsläget är molntjänsten en skitig industri som äter på jordens resurser samtidigt som de visar upp framtiden för konsumenten. Det ger en bild av smidighet och ett mer lättillgängligt arbetssätt. Men inom några år kan vi för hoppningsvis kunna nyttja dessa tjänster med ett gott miljömässigt samvete. För visst gör det ens vardag smidigare, som det mesta som tekniken ger oss. Det är just det som gör det så svårt att tänka på baksidan av den goda kakan.

Då den här serien inte tagit 1000 timmar att skriva, så släcks lampan för att jag vill det. Inte för Phoebus har bestämt att tiden är ute. Tack för att ni lagt er tid och läst denna serie! Hoppas ni har lärt er nått och tyckt att det varit rolig och intressant läsning. 

Hela serien kommer komma i sin helhet på en egen sida på bloggen inom kort. 

Hjälp gärna till att sprida budskapet på era sociala knytpunkter på nätet. Det är så hela SB:s tanke är. Grovjobbet hittas här och att sprida budskapet är bara några klick bort.

I denna serien vill jag tacka ett gäng fotointresserat folk på Google+ som öppet ville bidra med bilder till serien. Ett speciellt tack vill jag ge Fabian Olesen och Håkan Dahlström som hjälpt till med bilder till serien.
Mycket av inspirationen till denna serien kommer som jag tidigare sagt från Glödlampsteorin (The lightbulb conspiracy). Utöver den dokumentären har jag hittat info och bilder på olika sidor på nätet.
Det ar varit en mycket intressant och rolig tid att skriva denna serie, jag har lärt mig en hel del och sökt på saker jag aldrig trodde jag skulle söka på när jag startade detta projekt!

Tycker ni det har varit kul att läsa detta? Vill ni se fler liknande serier här på Socialt Budskap?

***
Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar